Värikäs maisema modernisti kuvattuna

Tyko ja Aura Elo, The Landscape 11.5.-13.6.2024

 

The Landscape -näyttelyssä pojanpojan ja isoäidin luonto- ja maisema-aiheiset teokset kohtaavat ensimmäistä kertaa. Kuvataitelija, taiteen maisteri Tyko Elon kimaltelevat linnut menneisyydestä ovat uskaltautuneet ensin ulos kaupunkitilaan ja lähteneet edelleen seikkailulle Aura Elon nostalgisiin suomalaisiin kansallismaisemiin. Avajaiset pe 10.5. klo 17. Tervetuloa! Vapaa pääsy.

Elon esihistorialliset linnut

Keuruun museolta on löytynyt sukupuuttoon kadonneita lintuja, jotka mullistavat käsityksemme esihistoriallisista linnusta! Löydetyt linnut ovat paksun silikonin sekä värikkään ja kirkkaan kimalteen peitossa. Ne ovat tulleet discon loisteesta, toisin kuin tavallisemmin sademetsien uumenista löydetyt esihistorialliset linnut. Nyt esillä olevat linnut poikkeavat aiemmin nähdyistä: ne ovat pienempiä. Siksipä niistä ei ole jäänyt samalla tapaa todisteita kuin siipisauruksista.

Tyko Eloa on kiinnostanut esihistoria pienestä pitäen. Häntä on pohdituttanut, mitä se oikein on? Mitä on esihistoriallisuus luonnossa, musiikissa, kulttuurissa? Esihistoriaksi nimitetään aikaa, josta ei ole jäljellä ihmisten tekemiä tallenteita. Voidaankin sanoa, että kaikki on periaatteessa arvailua. Nykyään linnut ovat käsittämättömän värikkäitä ja metallinkiiltoisia. Miksipä ei tällaisiakin kimallelintuja voisi olla ollut? Miksei ennen vanhaan muka ollut väriloistetta? Missä ovat paleoliittisen taiteen pienet linnut? Miksi on pelkkiä isoja siipisauruksia? Olihan oltava alle metrin mittaisiakin lintuja miljoona vuotta sitten!

Maisema ja pyhä maljakko

Näyttely on varmasti Aura Elon kuvataiteen saralla ensimmäinen esiintyminen – ja heti suoraan taidemuseolle! Aura teki puolen vuosisadan uran vaatekauppiaana Keuruulla. Vaikka Auralla ei ollut mahdollisuuksia opiskella, oli hänellä kiinnostus oppia uusia kieliä sekä kuvataidetta kansalaisopistossa. Kuvataiteensa aiheet Aura ammensi lapsuuden maisemista Tuusulasta ja Enosta sekä tietysti Keurusselältä. Aikanaan on varmasti katseltu paljon Pekka Halosen maalaamia maisemia ja taidetta käytiin ihailemassa ulkomaita myöten.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 12-16 ja la 11. ja 25.5. klo 11-15. Tyko Elo esittelemässä näyttelyä näinä kahtena lauantaina.
Näyttelyyn on vapaa pääsy!

Aukioloajat

Keuruun museon kesänäyttely museorakennuksessa (Kangasmannilantie 4) on avoinna 31.8. saakka
ti-la klo 11-16.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu  8/5 € ja Museokortti. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Haapamäki - Rautatiekylä keskellä Suomea -näyttely Haapamäen Wanhalla (Riihontie 1)
on avoinna 28.7. saakka joka päivä klo 11-17. Esillä myös Haapamäen vanhan
koulun perinneyhdistyksen kuvataidenäyttely Pasi Karjula ja Martti Jämsä sekä kotiseutuaineistoa.

Museon henkilökunnan yhteinen sähköposti:

museo@keuruu.fi

Info

museokortti logo sloganilla
Meille käy museokortti!

Löydät meidät myös Facebookista

- ja Instagramista!

- sekä Youtubesta!

Keuruun museo on esteetön.

Museonjohtaja

Laura-Kristiina Moilanen

040 965 5567
laura-kristiina.moilanen@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi