Portfoliohaku ammattitaiteilijoille ja työryhmille: julkinen taideteos Keuruun Kulttuurisatamaan

Keuruun kaupunki hakee portfoliohaulla taiteilijaa tai taiteilijaryhmää toteuttamaan Kulttuurisataman alueelle taideteos.

Keuruun keskustan Kulttuurisatama sijoittuu Tarhianjärven, Pitäjäntuvantien ja Loilonkujan rajaamalle venesatama-alueelle kaupunginkirjaston välittömään läheisyyteen. Satama yhdistyy kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen Vanhan Keuruun alueeseen Tarhian Rantaraitin kautta. Aluetta on kehitetty vähitellen taide-, kulttuuri- ja kulttuurihistoriaelämyksiä tarjoavaksi kokonaisuudeksi. Kulttuurisatama sijaitsee alueen kaakkoiskulmassa. Vanhan Keuruun alueelle sijoittuu mm. Keuruun museo, Keuruun Taiteilijaseuran kesänäyttelytila, Santun taiteilijaresidenssi, Keuruun Kotiseutumuseo ja Keuruun vanha kirkko. Yritykset tuottavat alueella kahvio ja ravintolapalveluita. 

Kulttuurisatamasta halutaan kehittää toiminnallinen, kuntalaisten ja matkailijoiden virkistys- ja elämyskohde, taiteen ja kulttuurin mahdollisuudet täysimääräisesti hyödyntäen. Sataman suunnittelutyöt käynnistyivät v.  2019 ja seuraavana vuonna saatiin kunnallistekniikka, sähköistys, kiveykset ja muu tarvittava infra valmiiksi. Satama-alueen ”maamerkiksi” päätettiin tilata julkinen taideteos.

Portfoliohaussa noudatetaan Suomen Taiteilijaseuran ohjeistusta.

 

PORTFOLIOHAUN ETENEMINEN JA TEOKSEN TOTEUTUS 

1. Portfoliohaku on käynnissä Suomessa työskenteleville ammattitaiteilijoille ja työryhmille. 15.3.2021 – 8.4.2021 klo 23.59. Portfoliot lähetetään osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.. Myöhässä tulleita hakemuksia ei huomioida. 

2. Portfoliohaun päätyttyä valintatyöryhmä valitsee yhden taiteilijan/taiteilijaryhmän, jonka kassa tehdään luonnossopimus. Luonnosvaiheessa valintaryhmä keskustelee ja neuvottelee yksityiskohtaisemmin taiteilijan/ taiteilijaryhmän kanssa teoksen aikatauluista ja kokonaissuunnittelustaMikäli teos etenee toteutusvaiheeseen laaditaan erillinen toteutussopimus.

3. Taiteilijalle tai ryhmälle on varattu majoitustilat Santun taiteilijaresidenssiin 16.8. – 30.9.2021,

kohde sijaitsee kulttuurisataman välittömässä läheisyydessä.

4. Kaupungin tilapalvelu voi tarjota apua järjestelyihin teoksen tekovaiheessa ja aputyövoimaa

teoksen pystytysvaiheessa. Materiaalien tilaukset hoidetaan yhdessä kaupungin kanssa.

5. Tekijällä on oltava tarvittavat vakuutukset

KOHTEEN KUVAUS 

 Sataman yleisilmeessä nostetaan taide ja kulttuuri vahvasti keskiöön. Satama on solmukohta, jossa uusi ja vanha, satama ja Vanha Keuruu kohtaavat. Kunnallistekniikka, sähköistys, valaistustekniikka, asfaltointi ja kiveykset valmistuivat  v. 2020. Satamaan sijoittuvalle teokselle on varattu n. 10 x 10 metrin alue. Kivetyllä ranta-alueella on valmiiksi istutuksia ja istumapenkkejä sekä venelaituri.  Keuruun kirjasto sijaitsee satama-alueen välittömässä läheisyydessä. Alue mahdollistaa myös pienimuotoisen tapahtumatuotannon satamassa. Maisemaa hallitsee kaunis järvinäköala.

Teokselta edellytetään toiminnallisia elementtejä, jotka kannustavat passiivisen katselun sijaan osallistallistumaan ja viettämään aikaa satamassa. Alueelle jatkokehittelyssä ja infrassa painotetaan erityisesti tätä seikkaa.

 

AIKATAULU

Avoin portfoliohaku 15.3.2021 – 8.4.2021 klo 23.59

Ilmoitus valinnasta 26.4.2021

Tapaaminen ja katselmus Keuruulla vko 18

Luonnos valmis 15.6.2021 

Teoksen toteutus 15.8.2021 – 30.5.2022

VALINTA

Valinnat luonnosvaiheeseen tekee taidevalintaryhmä, johon kuuluvat:

Kuvataiteilija/taidekonsultti Kirsi Pitkänen

Keuruun museo, museonjohtaja Teppo Ylitalo

Kuvataiteilija Sami Ala

Ympäristötaiteen läänintaiteilija, Taiteen edistämiskeskus, HansPeter Schütt

Keuruun Taiteilijaseuran pj. Ulla Tulonen

Keuruun kaupungin tekninen johtaja Janne Teeriaho, kaavoitusjohtaja Timo Määttä, kulttuurisihteeri Virva 

Asp, viheraluemestari Heli Nousiainen, kirjastotoimenjohtaja Johanna Hämäläinen, kunnallistekniikan

päällikkö Juho Tukiainen, vapaa-aikapäällikkö Heli Peltola (ohjausryhmä)

VALINTAKRITEERIT

Portfoliohakuun voivat osallistua Suomessa työskentelevät ammattitaiteilijat tai taiteilijaryhmät.

Taiteilijalla tai taiteilijaryhmällä tulee olla kyky itsenäiseen työskentelyyn. Teoksen tekijän tulee taiteellisen taidon lisäksi olla yhteistyökykyinen, koska projektia toteutetaan yhdessä kaupungin hallintokuntien kanssa.

Portfoliosta tulee käydä ilmi, että taiteilijalla on kyky toteuttaa teos ja huomioida alueen erityispiirteet Vanhan Keuruun kulttuuriympäristön jatkeena. 

Teoksen tulee sisältää toiminnallisia elementtejä, jotka innostavat katsomaan, koskemaan, kokemaan, viihtymään ja osallistumaan.

Toivomme, että taiteilijalla kuuluu ennakkoperintärekisteriin ja hänellä on Y-tunnus. Vaihtoehtoisesti voi käyttää ulkoista laskutuspalvelua.

KOKONAISBUDJETTI

Luonnosvaiheeseen valitulle taiteilijalle tai työryhmälle maksetaan luonnospalkkio 4.000 euroa (alv 0 %). Teoksen edettyä toteutusvaiheeseen, maksetaan palkkio (20.000 euroa alv 0 ٪) kolmessa erässä. Taiteen edistämiskeskukselta on haettu omarahoituksen 35.000 euroa lisäksi 35.000 euron erityisavustusta ”Prosentti rakennuskustannuksista taiteeseen haustaTeoksen toteutusbudjetti tulee näin ollen tarkentumaan ja se tullaan käymään läpi valitun taiteilijan/taiteilijaryhmän kanssa toukokuussa.

 

OHJEET TAITEILIJALLE

Portfolio lähetetään sähköisesti 8.4.2021 klo 23.59 mennessä osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.,

PORTFOLION TIEDOT

1.      Etusivu, jossa taiteilijan yhteystiedot (nimi, sähköposti, puhelinnumero) tai ryhmältä kaikkien taiteilijoiden vastaavat tiedot ja nimetty yhteyshenkilö

2.      CV:n enintään3 sivua/taiteilija/taiteellisen työryhmän jäsen

3.      Teoskuvia enintään 5 ja lyhyt esittelyteksti

Portfolioon ei sisällytetä luonnoksia

Toimita portfolio sähköpostin liitteenä, pdf-tiedostona

Nimeä tiedosto nimi/portfolio/Kulttuurisatama ja taiteellinen työryhmä nimetään yhdyshenkilön mukaa

Sähköpostin otsikko Kulttuurisatama/etunimi/sukunimi

HENKILÖTIETOSUOJA 

Portfoliohaun järjestäjä, Keuruun kaupunki käsittelee osallistuneiden henkilötietoja EU:n ja kansallisen tietosuojakäytännön mukaan. Henkilötietoja ei luovuteta kolmansille osapuolille eikä käytetä muihin tarkoituksiin. Osallistumalla portfoliohakuun annat suostumuksesi siihen, että henkilötietoja käsitellään edellä kuvatun mukaisesti ja henkilötietorekisterit poistetaan 8.10.2021 mennessä.       

Lisätietoja: kulttuurisihteeri Virva Asp, 040 716 0681, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Aukioloajat

Keuruun museo on avoinna
ma-pe klo 11–17, la klo 11–16.
Kesällä 28.6.-7.8.2021 ma-la klo 11-18.

Talvinäyttelyihin vapaa pääsy.
Kesänäyttelyyn pääsymaksu 3 € /2 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.

Museon toimisto
museo@keuruu.fi

Museonjohtaja

Teppo Ylitalo

040 965 5567
teppo.ylitalo@keuruu.fi

 

Amanuenssi

Helena Kukkamo

040 965 5538
helena.kukkamo@keuruu.fi

 

©2021 Keuruun Museosäätiö

Search