Esko Soini: Elokuvatekoa Haapamäellä - Talvisota

Kamanan Vinttigalleriassa on esillä 5.2.-18.3.2020 keuruulaisen kuvaajan Esko Soinin valokuvia Pekka Parikan ohjaaman Talvisota-elokuvan kuvauksista Haapamäellä talvella 1988-1989. Soini päätyi dokumentoimaan elokuvan kuvauksia, kun paikallislehti pyysi häntä kuvauskeikalle. Nyt kun on kulunut noin 30 vuotta elokuvan ensi-illasta ja noin 80 vuotta talvisodan päättymisestä, Soini on koostanut kuvista näyttelykokonaisuuden.

Talvisota-elokuvan ensi-iltaa vietettiin talvisodan alkamisen 50-vuotispäivänä 30.11.1989. Sen käsikirjoitus perustui Antti Tuurin samannimiseen romaaniin. Elokuvan tuottajana toimi Marko Röhr. Suurin osa elokuvasta kuvattiin Keuruulla, minkä lisäksi elokuvaa tehtiin lokakuusta 1988 huhtikuuhun 1989 Kauhavalla, Kankaanpäässä, Seinäjoella, Ristiinassa, Lapualla ja Hyvinkäällä.

Elokuva oli suomalaisessa elokuvahistoriassa ennenäkemätön esimerkiksi tuotannon suuruusluokassa. Jotkut pitävät sitä edelleen yhtenä suomalaisen elokuvan massiivisimmista projekteista: elokuvaa kuvattiin 90 päivänä ja siinä esiintyi 75 roolihahmoa. Näyttelijöiden joukossa on mukana suomalaisen nykyelokuvan keskeisiä miesnäyttelijöitä, esimerkiksi Taneli Mäkelä, Vesa Vierikko, Heikki Paavilainen, Martti Suosalo ja Samuli Edelmann.

Sotakohtauksissa käytetty pyrotekniikka ja erikoistehosteet tekivät vaikutuksen myös Esko Soiniin, joka muistaa Haapamäellä toteutetut kuvaukset ja erityisesti elokuvan joukkokohtaukset massiivisena operaationa. Elokuvan kuvaukset olivat hänen mukaansa Haapamäelle suuri ponnistus ja satsaus. Elokuvan kuvauksiin osallistui iso joukko keuruulaisia vapaaehtoisia sekä Keuruun varuskunnan varusmiehiä. Myös Soinin kuvissa saattaa vilahtaa tuttuja henkilöitä. Yksi elokuvantuotantoryhmän Keuruulle houkutellut tekijä olikin varuskunta, josta oli mahdollisuus saada näyttelijöitä joukkokohtauksiin. Lisäksi miljöö vastasi Terenttilän aukean, Vuosalmen ja Äyräpään kirkon maisemia.

Näyttelyn toteuttamista on tukenut Keuruun kulttuuritoimi.

Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Keuruun museo ja Kamanan Vinttigalleria ovat avoinna ma-to klo 11-17, pe klo 11-18 ja la klo 11-15.

Lisätiedot ja tiedustelut:

www.keuruunmuseo.fi

Pääsymaksu 5€ /3 €. Alle 18-vuotiaat ilmaiseksi.