Matti Kassila in memoriam

Haapamäen ja Keuruun suuri poika on poissa

Elokuvaohjaaja Matti Kassila ei unohtanut juuriaan

Elokuvaohjaaja, professori ja kirjailija Matti Kassila on kuollut. Keuruun Haapamäellä rautatievirkailijaperheeseen 12.1.1924 syntynyt ja sittemmin Vantaalle kotiutunut Kassila menehtyi 14. joulukuuta 2018. Hän olisi täyttänyt vajaan kuukauden kuluttua 95 vuotta.

Matti Kassila on Suomen kansainvälisesti tunnetuimpia elokuvaohjaajia, jonka filmit olivat suosittuja ja palkittuja etenkin Ranskassa, mutta myös Saksassa. Ranskan Rouenissa hän sai 1989 pääpalkinnon sekä yleisöpalkinnon Sillanpää-elokuvallaan Ihmiselon ihanuus ja kurjuus.

Kotimaassa ohjaajan arvostuksesta kertovat 2011 myönnetty professorin arvonimi, kaksi henkilökohtaista valtionpalkintoa, Pro Finlandia sekä seitsemän henkilökohtaista Jussi-palkintoa, joiden lisäksi hän sai 2011 Betoni-Jussin palkintona elämäntyöstä.

Keuruulla ohjaajan uraa ja 85 ikävuotta kunnioitettiin vuonna 2009 Keuruun museon näyttelyllä Matti Kassila – ohjaaja omalla maallaan. Näyttely oli esillä sen jälkeen Vantaan kaupunginmuseossa sekä Helsingissä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin Elävän kuvan museossa ja osittaisena Pariisissa yhdessä ohjaajan elokuvaviikon kanssa.

Huikea ura ja tuotanto

Kassila sai herätteen uralleen hakiessaan 1943 nuorena sotilaana ylioppilaslakkia Haapamäen Yhteiskoulusta: Hän näki junan ikkunasta, kuinka Keuruun vanhalla kirkolla kuvattiin Toivo Särkän ohjaamaa Vaivaisukon morsianta. Kassilan teatterista alkanut ura oli poikkeuksellisen pitkä. Ohjaajana hän työskenteli kaikkiaan viidellä vuosikymmenellä ja ohjasi 45 vuoden aikana yhteensä 33 pitkää näytelmäelokuvaa. Lisäksi hän muun muassa ohjasi noin 60 tv- ja dokumenttielokuvaa sekä 12 näytelmäproduktiota teatterille.

Kassila aloitti 1946 vain 24-vuotiaana Suomi-Filmissä mm. kuvaussihteerinä, mutta siirtyi 1948 Edwin Laineen suostuttelemana Suomen Filmiteollisuuteen. Ensimmäisen oman filminsä ohjauksen hän sai T.J. Särkältä jo 1949. Syntyi humoristinen Isäntä soittaa hanuria. Viimeinen pitkän elokuvan ohjaustyö oli 1994 pääosin Haapamäellä filmattu Kaikki pelissä.

Yleisön parissa tunnetuimpia Kassilan töitä lienevät Komisario Palmu -elokuvat sekä Sillanpää-filmatisoinnit. Kassila ohjasi mielellään korkeatasoiseen kirjallisuuteen perustuvia elokuvia; kirjailijoita olivat Sillanpään lisäksi mm. Ilmari Kianto, Hella Wuolijoki ja Mika Waltari. Kassila oli myös ennakkoluuloton kokeilija, minkä osoitti jo 1951 valmistunut Radio tekee murron -elokuva.

Kassila ehti toimia1975 –1980 taiteilijaprofessorina ja aloitti kirjailijan uransa jo 1980-luvulla. Häneltä ilmestyi viisi teosta, viimeisimpänä Suurten elokuvaohjaajien jalanjäljillä 2012. Viimeisin teos jäi 2014 koetun vakavan aivoinfarktin vuoksi kesken.

Matti Kassila korosti julkisesti Keuruun ja etenkin sen Haapamäen rautatieläiskylän juuriaan ja oli ylpeä niistä. Hän vieraili Keuruulla ja Haapamäellä 2009 näyttelynsä yhteydessä ja piti jatkuvasti yhteyttä haapamäkeläisiin ystäviinsä. Kassila esiintyi julkisuudessa viimeksi 29. marraskuuta 2018 Helsingin kaupunginteatterissa Kaasua, komisario Palmu -näytelmänsä ensi-illassa. Yleisön seisaaltaan osoittamat suosionosoitukset ilahduttivat ja virkistivät suuresti ohjaajaa, joka viime vuosinaankin luki ja kirjoitti sekä pohti elokuvataidetta.

Teksti ja kuva Orvokki Vääriskoski

Keuruun museo avoinna
ma–to 11–17, pe 11–18, la 11–15.

Pääsymaksu kesäkaudella 5/3€, alle 18-v. maksutta. Museokortilla vapaa pääsy.

Museon toimisto avoinna ke–to 10–12.